Pismo upućeno medijima povodom tekstova o dešavanjima na Adi Ciganliji

Oznake dopis pismo objava mediji internet informisanje


Poštovani članovi Naturističke organizacije Srbije, prijatelji organizacije i svi ostali zainteresovani čitaoci, molimo Vas, pročitajte i prosledite ove informacije dalje. Početkom ovogodišnje letnje sezone u nekoliko medija osvanula je vest o utapanjima na Naturističkoj plaži, napisana vrlo tendenciozno i sa navodima nekih nedovoljno tačnih činjenica. Čim je vest objavljena, mi smo kontaktirali redakcije tih medija i tražili da objave i naš pogled na oba opisana slučaja. Iako su to obećali, a po zakonu o informisanju i bili u obavezi da to urade, naš dopis nisu nikad objavili, pa zato na ovaj način obaveštavamo javnost o našem viđenju činjenica i detalja vezanih za ove objave.

Sledi tekst koji smo im poslali na email adrese redakcija:

 

DOPIS

Poštovani,

Polažeći od dobre novinarske prakse, a u skladu sa Zakonom o informisanju, molimo Vas da povodom Vašeg priloga o utapanjima na Naturističkoj plaži na Adi Ciganliji u kojem, između ostalog, iznosite stavove predstavnika JP „Ada Ciganlija“, mi, kao jedna od zainteresovanih strana, želimo da objavite i naše stavove i informacije vezane za ovu tematiku.

Ovako Vam se obraćamo tek sada zato što smo i mi bili zatečeni Vašim tekstom i nastalom situacijom jer smo posle telefonskog razgovora s Vašom redakcijom želeli da dobijemo dodatne informacije i od predstavnika JP „Ada Ciganlija“.

Imajući sve ovo u vidu ovom prilikom Vas molimo da nakon ovog našeg dopisa i eventualnog dodatnog razgovora sa predstavnicima naše organizacije objavite i dopunske informacije vezane za pomenutu plažu i nemile događaje koji su se u poslednje vreme desili na istoj, kao i naturistički pokret uopšte koji mi kao nacionalna organizacija predstavljamo u Srbiji.

Prvo je potrebno da kažemo sledeće. Naturistička organizacija Srbije (NOS) je nacionalno udruženje naturista Srbije, osnovano sa ciljem da pomogne popularizaciji naturizma kao jednog ekološki zdravog i socijalno izuzetno pozitivnog pokreta, koji svim svojim članovima omogućuje da budu deo velike svetske naturističke populacije sa punim pravom na sve pogodnosti koje naturisti imaju svuda u svetu obezbeđujući pri tome sebi uslove za zdrav život koji sam naturizam nosi sa sobom. Kako bi bili u stanju da ostvarimo ove ciljeve NOS je, između ostalog, punopravni član Međunarodne organizacije naturista (International Naturist Federation - INF-FNI), tako da svi članovi NOS imaju sva prava i obaveze koje imaju i svi drugi članovi INF-FNI svuda u svetu, a čiji se broj procenjuje na više stotina hiljada članova. Potrebno je odmah reći da naturizam nikako ne može i ne bi trebalo da se poistovećuje sa bilo kakvim devijantnim ponašanjima, a kultura življenja u skladu sa naturizmom i kultura golog tela nikako nije poziv ili bilo kakva insinuacija na seksualna ponašanja. Naturizam je svetski pokret zdravog života i slobode tela, a u skladu sa svim zdravstvenim i ekološki svesnim shvatanjima. Dakle, svrstavati nudiste i naturiste u neke kategorije osoba sa psihičkim poremećajima jer se se kupaju u nekim sivim zonama u koje niko ne sme da zalazi i ne žele da obuku kupaće kostime da bi na plažama izgledali kao "normalan" svet, je, najblaže rečeno, bezobrazno i sarkastično, da ne kažem uvredljivo.

Što se tiče legalnosti Naturističke plaže na Adi Ciganliji, tu možemo da kažemo sledeće. U Srbiji, kako smo dobili informaciju u Ministarstvu nadležnom za turizam, ne postoji ni jedna legalna plaža sa stanovišta državnih zakona jer nikad nije urađena kategorizacija plaža, već su sve plaže praktično javne površine, a lokalne samouprave im određuju namenu. Od predstavnika JP „Ada Ciganlija“ saznali smo da je gradskom Uredbom iz 1972. godine Ada Ciganlija proglašena javnim kupatilom. Ova odluka je jedini papir kojim se bilo šta uređuje regulativama, kada je bilo koja plaža na Adi Ciganliji u pitanju. Činjenica da je pomenuta naturistička plaža siva zona mogla bi da se prihvati samo zato što JP „Ada Ciganlija“ nema sredstava da plaća spasioce na tom delu, te zato ne može da postavi ni sigurnosne bove i ostalu potrebnu infrastrukturu i time ovaj prostor pretvori u prividno legalnu plažu, kao što su i plaže na ostalim delovima Ade Ciganlije. Međutim, trebalo bi reći i to da i ovakvu naturističku plažu (ako se za to ukaže potreba) pokrivaju službe koje brinu i o ostalim „zvaničnim“ i „divljim“ plažama na koje dolaze po pozivu. Te službe su Obezbeđenje, Hitna medicinska pomoć, Komunalna milicija, Policija. Napominjemo i to da, bez obzira na sve gore navedeno, tehnička služba JP „Ada Ciganlija“ i na ovoj plaži održava šljunak, uklanja travu sa dna priobalnog dela vodenih površina, brine o živoj ogradi. Takođe je besmislena tvrdnja da tu ne može da se postave spasioci zato što je to naturistička plaža jer svuda u svetu radnici zvaničnih službi, koje deluju na naturističkim plažama ili u naturističkim resortima, uglavnom nose uniforme i to niko ne dovodi u pitanje.

Mi, kao udruženje koje zastupa interese stanovništva koje praktikuje naturizam, imamo izuzetnu saradnju sa upravom JP „Ada Ciganlija“ već više godina i oni čine mnogo toga što je u njihovim mogućnostima da tamo postoje koliko -toliko prihvatljivi uslovi za naturiste. To, što na ovoj plaži uslovi za boravak posetilaca nisu na potrebnom nivou da bi ista mogla da se prezentuje u svetu kao naturistički prostor u Srbiji, jeste krivica, pre svega, rukovodstva Grada Beograda, koje se ne odaziva ni na jedan naš poziv na razgovor, koje ne reaguje ni na jedan naš pokušaj da nešto poboljšamo na tom prostoru. Ovde nije dovedena ni kanalizaciona, ni vodovodna, ni električna instalacija, iako projekti postoje, a u sezoni bude i više od hiljadu posetilaca dnevno. Da ne pominjemo i to da, kada bi ovu plažu mogli da promovišemo širom sveta, ovde bi dolazilo na hiljade naturista iz okruženja ili bi se zadržavao veliki broj turista u tranzitu ali nadležni za sada za ovo nemaju sluha. Svaki veći grad u Evropi ima svoje prostore za naturiste. Čak i gradovi koji nemaju takvu lepotu, kao što je naša Ada Ciganlija, našli su načina da deo svog prostora ustupe naturistima. Mi, kao zemlja koja teži da uđe u Evropsku uniju, morali bi da imamo više sluha za ovakve stvari.

Što se tiče nemilih događaja vezanih za utapanje dvojice ljudi, oba slučaja su potpuno nevezana sa naturističkom plažom. Kada je reč o prvom slučaju, tu se radilo o bolesnom čoveku koji je stradao usled nagle promene temperature organizma, a u drugom slučaju u pitanju je bio pokušaj preplivavanja jezera, što je veoma opasno i zabranjeno je na svim delovima Ade Ciganlije. Godišnje na Adi Ciganliji u životnu opasnost od utapanja ili zbog nekog drugog razloga bude dovedeno i do stotinak ljudi od čega, na žalost, određen procenat završi i smrtnim ishodom, te sada za ova dva nesrećna događaja praviti toliku medijsku kampanju i naglašavati kako su umrli baš na naturističkoj plaži jeste vrlo tendenciozno i senzacionalističko pisanje.

Imajući sve ovo u vidu mi smo mišljenja da, kako bi se ovakve nemile situacije predupredile, potrebno je malo napora sa nekoliko strana:

  • pre svega, da se gradske vlasti odazovu pozivima na razgovor i da imaju iskrenu želju da ova pitanja reše, kako bi i u Srbiji prateći pozitivne trendove u Evropi, kojoj toliko težimo, naturisti našli svoje mesto;
  • posetioci svih plaža ne bi trebalo da precenjuju svoje mogućnosti i zdravstvene sposobnosti, te da tako ne dolaze olako u situaciju da nepromišljenim aktivnostima ugroze svoje živote;
  • novinari ne bi trebalo da pišu senzacionalistički - samo da bi podigli čitanost, već da, kada pišu o nečemu, prvo sagledaju i prikupe sve relevantne činjenice, a onda o tome pišu objektivno trudeći se da doprinesu rešavanju problema, a ne stvaranju novih;

Što se tiče našeg udruženja, mi smo spremni da učinimo sve i da razgovaramo sa svima, kao i da uložimo sav svoj autoritet koji imamo u naturističkom pokretu u svetu, kako bi položaj naturista u Srbiji podigli na viši nivo, a Srbiju prikazali u lepšem svetlu i u ovoj oblasti predstavljajući je kao destinaciju koju vredi posetiti i od strane naturističke populacije turista.

Poštovani, zahvaljujemo Vam se na odvojenom vremenu za upoznavanje sa ovde iznetim našim stavovima, kao i na eventualnom objavljivanju ovog našeg pogleda na iznete informacije i stavove povodom pomenutih tragičnih događaja.

 

Goran Filipović
Predsednik Naturističke organizacije Srbije
Tel. 064 / 901 62 13

 

Srodni tekstovi

17.05.2024.

Zatvaramo zimsku sezonu 2023/24 u City Code Spa u Zemunu

Dragi verni članovi i prijatelji, Redovni naturistički spa termini, sredom i subotom, nakon još jedne uspešne sezone, idu na zasluženu letnju…

Pročitaj više

30.04.2024.

Raspored termina za vreme prvomajskih i uskršnjih praznika

Obaveštavamo sve posetioce naturističkih spa termina sredom i subotom u centru City Code Spa u Zemunu da će se termini  u sredu 1. maja i u…

Pročitaj više

16.03.2024.

Nove cene spa termina sredom i subotom u City Code Spa od 23. marta

Obaveštavamo sve posetioce naturističkih spa termina sredom i subotom u centru City Code Spa u Zemunu da je centar usled porasta troškova…

Pročitaj više

04.03.2024.

Čestitamo 8. mart svim ženama uz besplatan ulaz na spa termin 9. marta

Naturistička organizacija Srbije svim ženama čestita praznik Dan žena. Tim povodom svim ženama poklanjamo besplatan ulaz na naturistički spa…

Pročitaj više

Poslednji tekstovi

Zatvaramo zimsku sezonu 2023/24 u City Code Spa u Zemunu Novosti

17.05.2024.

Zatvaramo zimsku sezonu 2023/24 u City Code Spa u Zemunu

Dragi verni članovi i prijatelji, Redovni naturistički spa termini, sredom i subotom, nakon…

Pročitaj više
Raspored termina za vreme prvomajskih i uskršnjih praznika Novosti

30.04.2024.

Raspored termina za vreme prvomajskih i uskršnjih praznika

Obaveštavamo sve posetioce naturističkih spa termina sredom i subotom u centru City Code Spa u…

Pročitaj više
Naturistički Maskembal Blog

31.03.2024.

Naturistički Maskembal

Kao i mnogo puta do sada, vaša Naturistička organizacija Srbije ponovo iznenađuje novim…

Pročitaj više
Nove cene spa termina sredom i subotom u City Code Spa od 23. marta Novosti

16.03.2024.

Nove cene spa termina sredom i subotom u City Code Spa od 23. marta

Obaveštavamo sve posetioce naturističkih spa termina sredom i subotom u centru City Code Spa u…

Pročitaj više
Top