NOS.org.rs

Oznake

Pretražite

Njivice kod Herceg Novog

NjIVICE KOD HERCEG NOVOG – NAJSTARIJA NATURISTIČKA PLAŽA U CRNOJ GORI


Ovog leta bili smo na naturističkoj plaži u Njivicama kod Herceg Novog. Ovo je prva i najstarija naturistička plaža na crnogorskom primorju. Ovde ćemo

NjIVICE KOD HERCEG NOVOG – NAJSTARIJA NATURISTIČKA PLAŽA U CRNOJ GORI

Ovog leta bili smo na naturističkoj plaži u Njivicama kod Herceg Novog. Ovo je prva i najstarija naturistička plaža na crnogorskom primorju. Ovde ćemo probati da prenesemo naše utiske sa boravka na ovoj jedinoj preostaloj zvaničnoj plaži za naturiste u Bokokotorskom zalivu.

Opšte

Njivice su malo mesto koje se nalazi na poluostrvu Kobila na ulazu u Bokokotorski zaliv koji vodi ka jugozapadnoj obali hercegnovskog zaliva. Odavde se pruža lep pogled na Herceg Novi, Lovćen i obronke planinskog masiva Orjen. Koordinate za one koji koriste putnu navigaciju su 42°26'05'' geografske širine i 18°30'53'' geografske dužine.

Na koji način doći do ovog mesta

Generalno gledajući može da se kaže da su Njivice na neki način geografski izolovane od ostalog dela obale, što može samo da bude dodatni razlog onima koji vole mirniji odmor da leto provedu baš ovde.

Dva aerodroma se nalaze na oko 50 minuta vožnje od Njivica - aerodrom u Tivtu i Ćilipi u Dubrovniku.

Njivice su udaljene oko 7km od Herceg Novog i 3km od Igala. Postoje redovne autobuske linije od Herceg Novog na svaki sat u toku dana, dok se sa prvim večernjim satima polasci značajno redukuju. Ove godine cena autobuske karte u jednom pavcu je bila 1e, povratnih karata nema.

Automobilom se od Herceg Novog do Njivica stiže za desetak minuta, pa ako ste na ovaj način krenuli ka ovoj lokaciji, potrebno je samo da precizno pratite table koje su putokaz ka hotelu Riviera (puno ime hotela je Riviera Resort ali mi ćemo ga ovde zvati skraćeno Riviera jer na većini putokaza samo to i piše). Iz pravca Herceg Novog ide se magistralnim putem ka granici sa Hrvatskom, gde je potrebno obratiti pažnju na skretanje levo na jednoj velikoj raskrsnici na lokalni put koji vodi ka samom mestu Njivice. To još nije kraj puta jer se naturistička plaža nalazi, naravno, na obali mora, što znači da je potrebno da se prilaznim putem koji vodi do pomenutog hotela Riviera spustite što bliže ovom hotelskom kompleksu gde, osim ovog hotela, postoje još tri hotela: Stela, Venera i Kometa. Prilazni put ka našoj plaži završava se u ovom hotelskom kompleksu, gde možete da koristite hotelski parking ako vam nije mnogo da platite 6e za celodnevni parking. Moguće je parkirati i pre ulaska u hotelski kompleks i to će vas koštati samo 2e za ceo dan parkinga na nekom od privatnih poseda. Ovde bi trebalo obratiti pažnju na vožnju i manevrisanje pomenutim prilaznim putem jer je to klasični uski put karakterističan za crnogorsko primorje, gde često postoje mesta na kojima nije moguće mimoilaženje sa vozilom koje vam dolazi iz suprotnog smera.

Do naturističke plaže u Njivicama najlakše je stići morem – tako ima najmanje pešačenja, a ukoliko se pristane na staroj marini koja se nalazi na samom obodu ove plaže, vi ste se bukvalno iskrcali direktno na željenu destinaciju. Postoji brod koji je vlasništvo hotela Riviera i koji više puta dnevno ide od hotelske marine do Herceg Novog i nazad. Vozni red ovog brodića istaknut je ispred recepcije ovog hotela, a cena vožnje u jednom pravcu se razlikuje za goste hotela i za one koji to nisu. Na žalost, mi ni na recepciji nismo uspeli da saznamo koje su to cene (?!?), tako da se ovom prilikom izvinjavamo što će naši čitaoci ostati uskraćeni za ovu informaciju. Međutim, imajući u vidu veliki broj lokalnih vlasnika čamaca koji iz Herceg Novog zaista povoljno voze ka svim destinacijama crnogorskog primorja, neće vam biti teško da za prihvatljivu cenu organizujete prevoz morem do naturističke plaže u Njivicama jer se ovo mesto nalazi bukvalno preko puta luke u Herceg Novom.

Ukoliko se pitate zašto toliko pominjemo gore navedeni hotelski kompleks, mora da se kaže da u slučaju prilaska naturističkoj plaži kopnenim putem mora da se prođe kroz plaže kojima gazduje hotel Riviera (slika 1 i 2). Olakšavajuća okolnost je to što se nikakav ulaz u ovaj kompleks ne naplaćuje, a ako vam diskretno na portirnici ukažu na činjenicu da je zabranjeno unošenje suncobrana i ležaljki na hotelske plaže, vi im slobodno recite kuda ste se uputili i tu svaka diskusija prestaje.

Plaža

Kao što se vidi na slikama, naša plaža je odvojena samo paravanom od trske od hotelskih plaža. Slika 3 prikazuje raniji izgled tog paravana kada je naša plaža bila duža ali na delu koji je na betoniranoj obali neposredno do paravana ekskluzivno pravo boravka su imali samo gosti hotela.

Naturistička plaža u ovom mestu je kamenito-šljunčana na svom početku neposredno posle paravana, dok je potpuno kamenita kako se ide ka njenom kraju.

Veći deo naturističke plaže na Njivicama je „podvučen“ pod strme stene. Naravno, to omogućava da se lako nađe hlad iako niste poneli suncobran.

Činjenica da je plaža i na obali i u vodi puna stena i većih komada kamenja zahteva oprez naročito prilikom ulaska u vodu i izlaska na obalu. Ima oštrih i nezgodnih stena u vodi u neposrednoj blizini obale (slika 5), a čak i na daljini od 50m može se naći velika podvodna stena na koju možete da stanete i da vam voda ne bude ni do struka. Imajući to u vidu budite oprezni pri ulasku i izlasku iz vode. Za to postoje nekoliko “putanja” koje možete da otkrijete posmatrajući druge posetioce ove plaže kako ulaze i izlaze iz vode.

Na žalost, to nije jedino što može da vam pokvari uživanje na ovoj plaži. Među šljunkom na obali za veoma kratko vreme možete da nakupite punu šaku komada slomljenog stakla raznih veličina i oštrine. Najgore je to što ovog stakla ima i u vodi, te je to još jedan razlog za opreznan ulazak i izlazak iz mora. Osim toga ima puno pikavaca i drugog sitnog đubreta na plaži u blizini vode (slika 6).

Ovde može da se nađe i veća količina đubreta koja danima tu stoji (slika 7).

Na početku plaže postoji i kanta za odlaganje otpada koja, na žalost, nekim posetiocima ovde ne znači baš ništa.

Početak ove plaže neposredno posle paravana ubedljivo je najposećeniji. To je možda zbog blizine hotelske plaže odakle možete da iznajmite ležaljke i suncobrane, možda je to i zbog tuša koji tu postoji i radi veoma lepo (slika 9), a možda je i zbog toga što se ovde sunce najviše zadržava. Naime, tačne su priče da sunce na Njivicama veoma brzo zalazi. Cela obala ovog malog mesta smeštena je ispod strmih stena obraslih bujnim rastinjem što sve utiče na to da je već oko 13:00 sati veći deo naturističke plaže u hladu. Pored paravana sunca ima negde do 16:00 u avgustu mesecu. S time morate da računate kada pravite planove za celodnevni boravak na ovoj plaži.

Strme stene mogu da prirede još jednu neprijatnost – odrone prilično velikih komada kamenja, te ova tabla koju vidimo na slici 9 nije tu postavljena bez razloga.

Umesto zaključka

Možemo da kažemo da je surova činjenica to da je ovo jedina zvanična naturistička plaža u celom Bokokotorskom zalivu ipak najveća preporuka za posetu ovoj plaži. Uz malo dodatne organizacije moguće je ovde provesti prijatan odmor. Smeštaj u gore pomenutim hotelima je poprilično skup ali moguće je naći po veoma povoljnim cenama apartman ili sobu u neposrednoj blizini prilaznog puta sa parking mestom. Što se tiče ishrane, hotelski restorani su ponovo preskupi ali zato u samom mestu ima prodavnica gde se možete snabdeti svim i svačim, dok na magistrali kada se krene ka Herceg Novom sa leve strane je veoma blizu jedan od najvećih megamarketa na crnogorskom primorju.

Igalo je veoma blizu, kao i Herceg Novi, gde je noćni život i provod zagarantovan i za mlađe i zahtevnije osobe. Isto tako tokom leta Herceg Novi je pun raznog kulturnog dešavanja gde često gostuju i renomirani umetnici svetskog glasa.

Korisni link: http://www.njivice.co.rs/

\r\n

Pročitajte još

Top