Naturističko obeležavanje osmog marta

Naturističko obeležavanje osmog marta

Ja sam svoju suprugu osmog marta uveče izveo u naturistički wellness. To je veoma pristojno i mirno mesto sa izuzetno jednostavnim dres kodom - papuče, peškir i osmeh, pa nije bilo potrebe za kupovanjem skupe garderobe, šminke, a ni nakit ni frizura nisu bili neophodni.

Atmosfera u wellness-u je uvek mirna i prijateljska, ima dosta stalnih posetilaca koji se međusobno već poznaju, a nova lica su uvek dobrodošla i rado viđena. Osmog marta prijatno nas je iznenadio dolazak dva nova bračna para, i nadamo se da ćemo ih često viđati i nadalje.

Pored čestitanja osmog marta damama, bilo je i povremenog i umerenog ćaskanja i sa novim drugarima, a i sa onima koje poznajemo od ranije. A bilo je i ćutanja, jer važan deo protokola u naturističkom wellness-u je i mentalna relaksacija u miru i tišini, uz ambijentalnu muziku. Ovo najčešće ide uz izležavanje u toploj vodi đakuzija, sa šest minuta vodene masaže i dva minuta pauze, naizmenično. Neki odsede jedan ciklus pa odu dalje, a neki odsedimo i po tri-četiri...

Za parno kupatilo važi kraća minutaža, dva do pet minuta, jer para je stvarno intenzivna. U hladnijoj sauni može da se ostane (odkulira) i znatno duže, a u toplijoj (vrućoj) ne bi trebalo prelaziti petnaestak minuta, mada ima junaka koji ostaju i duže. Supruga i ja smo za ovaj malo kraći termin (radnim danom od 21:30 do ponoći) uspeli da se u toploj sauni provozamo tri puta po 10-12 minuta, uz obavezni odlazak na pojilo (automat sa toplom/hladnom vodom za piće) pre i posle saune.

A posle saune - pravac garnitura za sedenje, za polako spuštanje telesne temperature na normalnu, a onda i malo voća koje je tu na raspolaganju, ili čaj. Ko ne voli da sedi, a voli da se malo podgreje dok leži - može na tepidarijum. Mi ga te večeri nismo uznemiravali.

U svakom slučaju, posle saune ne treba žuriti u bazen, jer onda kukamo da je voda u bazenu hladna - a nije. Bazen je jedino mesto u wellness-u gde nešto treba da se radi - da se pliva. Mada, ima nas koji u bazenu imitiramo lokvanje, "plivamo" u mestu bez ikakvih pokreta. Ipak, osmog marta uveče smo plivali, supruga i ja u dve ture po deset krugova. Lagano počinju kondicione pripreme za more, leto nije daleko... (Jeste, ali bolje da zamišljamo da nije.)

Voda u bazenu je podešena za rekreativno plivanje. Aktivnim plivačima bi bila pretopla, dok se neki lokvanji žale da je malkice hladna. Znači - taman onakva kakva treba da bude. Temperatura vazduha je 29°C, što znači da čak i neko ko je mokar, upravo izašao iz bazena, može da šeta ili leži na ležaljci pored bazena bez da se smrzne. Naravno, bez pokrivanja, umotavanja u peškire i bade mantile, jer ovde je suština biti oslobođen svega toga. U slobodi koju donosi naturizam ne može se uživati ako smo obučeni ili umotani.

 

Komentari (0)

Srodni tekstovi

14.11.2022.

Beograd je u novembru bio domaćin 50. Swimming Gala plivačkog takmičenja

U Subotu 5. novembra održano je 50. Naturist Swimming Gala…

Pročitaj više

22.06.2022.

Naturisti iz naturističke organizacije srbije na 50. Susretima Alpe-Adria IV

Mala četa je osvetlala obraz i srećno se vratila kući …

Pročitaj više

09.06.2022.

Naturisti iz naturističke organizacije srbije na 50. Susretima Alpe-Adria III

DEO TREĆI – Igre mogu da počnu – Svečano…

Pročitaj više

08.06.2022.

Naturisti iz naturističke organizacije srbije na 50. Susretima Alpe-Adria II

DEO DRUGI – Čekajući početak takmičenja upoznajemo…

Pročitaj više

Poslednji tekstovi

NOS i NK Neva obeležavaju 4. april - Dan studenata Promocije

27.03.2023.

NOS i NK Neva obeležavaju 4. april - Dan studenata

Naturistička organizacija Srbije i Naturistički klub Neva…

Pročitaj više
Naturistički pokret u Srbiji je jači za još jedan klub Novosti

27.03.2023.

Naturistički pokret u Srbiji je jači za još jedan klub

Sa zadovoljstvom objavljujemo da su Beograd i Srbija dobili…

Pročitaj više
Obeležavamo 50 godina od osnivanja naturističkog kompleksa Ada Bojana u Crnoj Gori Međunarodni događaji

27.03.2023.

Obeležavamo 50 godina od osnivanja naturističkog kompleksa Ada Bojana u Crnoj Gori

POŠTOVANI PRIJATELJI NATURISTI Povodom proslave 50…

Pročitaj više
Sportski susreti Alpe-Adria 2023 u Hrvatskoj Međunarodni događaji

18.03.2023.

Sportski susreti Alpe-Adria 2023 u Hrvatskoj

Alpe-Adria manifestacija će se ove godine održati od 4.…

Pročitaj više
Top