Moralna podobnost na krilima senzancionalizma i profita Jedna od tabli postavljenih na nudističkoj plaži Ade Bojane sa jasno istaknutim pravilima ponašanja

Moralna podobnost na krilima senzancionalizma i profita

Ovih dana je, u skladu sa tradicijom, medijski prostor Srbije i regiona bio "osvežen" sa informativno-ilustrativno-propagandnim "reportažama" o jednom broju javnih ličnosti koje, vidi čuda, sredinom leta uživaju u sunčanju i kupanju bez odeće i to, gle sramote, na zvaničnoj plaži legalnog turističkog centra, gde je takav način odmora dozvoljen i zahtevan. Pomenute "reportaže" su objavljene u dnevnim listovima koje ovde nećemo da pomenemo jer je za njih svaka reklama dobra, a tu im mi našim sajtom nećemo pomoći.

Žrtve gore pomenutih "reportaža" su glumice Olivera Viktorović Ðurašković i Danica Maksimović koje su od strane tzv. "paparaca" fotografisane na zvaničnoj nudističkoj plaži hotelskog kompleksa "Ada Bojana" kojim gazduje HTP "Ulcinjska rivijera".

Skoro svako ko živi i radi na prostoru pod uticajem medija Srbije zna da to nije prvi put i da se takve stvari već godinama dešavaju upravo za vreme leta jer je i tada potrebno podići dnevni tiraž, povećati gledanost i slušanost. Medutim, ovoga puta delovi izveštaja o takvim "skandalima" direktno ugrožavaju ljudska prava pripadnika i simpatizera naturističkog pokreta u Srbiji, regionu, pa i u celom svetu.

Nama ne smetaju fotografije koje su objavljene što, naravno, ne znači da mi podržavamo takvo kršenje bilo čije privatnosti. Problematično je to što su iste nastale na mestu na kojem je izričito zabranjeno fotografisanje. Ovo poslednje je, mora da se prizna, veliki propust obezbedenja hotelskog kompleksa. Medutim, ako imamo u vidu da je danas veoma širok spektar raznih vrsta minijaturnih kamera i foto aparata dostupan svima, veoma je teško sprečiti neovlašćeno snimanje fizičkim metodama - pre svega vizuelnim osmatranjem kojim se obezbedenje na ovoj plaži skoro isključivo služi. Niko ne očekuje da će uskoro svaka naturistička i nudistička plaža ili kompleks da dobiju specijalne skenere kao na aerodromima koji će tačno da detektuju šta njihovi posetioci nose sa sobom.

 Propratni tekstovi ovih tzv. "reportaža" su ono što je izazvalo opravdani revolt ne samo naših članova, nego i velikog broja naturista sa cele teritorije bivše SFRJ.

Tekst objavljen uz "reportažu" o Oliveri Viktorović Ðurašković počinje informacijom da je poznata glumica svim "prolaznicima" pokazivala svoje "genitalije". Imajuci u vidu da je ona tada bila na nudističkoj plaži gde su svi "prolaznici" takođe bez ikakve odeće na sebi u svojoj osnovi je besmislena. Međutim, ukoliko se ovo shvati kao poruka da ni na jednoj plaži niko ne bi trebalo da bude bez odeće koja barem pokriva "genitalije", onda imamo jedan grub i perfidan napad na ljudska prava svih naturista koji, kako se prenesenim značenjem zaključuje u ovom dnevnom časopisu, nemaju pravo da budu bez odeće ni u turističkim centrima koji su posebno izdvojeni i jasno obeleženi sa preciznim pravilima ponašanja gostiju i osoblja. Vidimo da je ovom prilikom poznato lažno "moralisanje" došlo do punog izražaja naročito prema populaciji naturista kojima se jasno predočava šta se sme, a šta ne.

Nastavak teksta donosi još gore zaključke i preporuke. Ističući činjenicu da je Olivera vanredni profesor i da se bavi i pedagoškim radom autor teksta je užasnut činjenicom da će, možda, jedan broj dece, pre svega njenih učenika i vaspitanika, da vidi ove "skaredne" fotografije njihovog "paparaca". Naravno, sva deca će moći da vide te fotografije ukoliko kupe štampani primerak njihovog lista ili posete internet prezentaciju sa istim sadržajem jer svi znamo da upozorenje sa oznakom "18+" nije velika prepreka internet surferima svih generacija da pristupe navedenom sadržaju, naročito ako to upozorenje stoji ispod naslovne fotografije sa provokativnim sadržajem. Ovakva interpretacija činjenice da neko ko je naturista ne može da obavlja pojedine poslove predstavlja opasan uvod u ograničenje ljudskih prava svih naturista jer su svi oni unapred predstavljeni i "obeleženi" kao moralno nepodobne osobe za, u ovom slučaju, prosvetno-pedagoški rad sa decom. Ovom prilikom javnosti nije prezentovan ni jedan zvanični stav niti dokument Ministarstva prosvete Republike Srbije kojim se uvode ovakva ograničenja. Naravno, moralno je opravdano to što je cela novinraska ekipa koja je snimila ove fotografije bila takode bez odeće na nudističkoj plaži kako ne bi bila primećena od strane obezbedenja u obavljanju jasno i precizno zabranjenih delatnosti na tom mestu.

Samo par dana kasnije još jedna "reportaža" drugog dnevnog lista slične orijentacije donela je fotografije glumice Danice Maksimović na istoj plaži. Na žalost, ovo fotografisanje je u samom startu imalo neželjeni efekat jer je cela ekipa koja je fotografisala bila uhvaćena u obavljanju, još jednom napominjemo, nedozvoljenih radnji na plaži, te je na kraju to dovelo i do fizičkog obračuna izmedu "novinarske ekipe" s jedne i Danice Maksimović i obezbedenja s druge strane. Tzv. "novinarska ekipa" se pravdala da samo radi svoj posao na javnom mestu. Nasilje, naravno, ne opravdavamo ali trebalo bi svako da se zapita da li svi novnari imaju pravo da krše pravila i zakone na javnim mestima kako bi obavljali svoj posao bez obzira na to što time na posredan ili neposredan način ugrožavaju nečiju privatnost, pa čak i život.

Oba ova slučaja grubog kršenja ljudskih prava direktnim ili posrednim uticajem medijskog delovanja imaju za cilj sledeće:

  1. Definisanje moralno podobnih pravila i kriterijuma koji bi trebalo da se primenjuju uz, za početak, sankcije na poslovnom i profesionalnom planu prema osobama koje ne misle isto i ne ponašaju se u skladu sa proklamovanim principima od strane izabranih glasnogovornika;
  2. javnu diskriminaciju odredenog dela populacije, pre svega u pogledu ljudskih prava;
  3. davanje vaninstitucionalnog i nedodirljivog statusa pojedincima koji se kriju iza novinarske profesije.

Trebalo bi da se zapitamo da li će na sledećem razgovoru za posao svako od nas morati da se izjasni da li je nudista ili naturista i kako i gde provdi godišnji odmor - možda će to u Srbiji da postane standardni deo poslovne biografije i dosijea koje poslodavci imaju o svojim radnicima.

Novinari koji se pod plaštom obavljanja svog posla osećaju dovoljno moćnim da na pojedinim mestima kao što su naturističke plaže krše sva pravila koja tamo vladaju sigurno ne bi pokušali da se, recimo, sa oružjem u rukama prošetaju ispred policijske stanice ili da tako paradiraju aerodromom, što su takode javna mesta. Da li ovo znači da uskoro oko naših prozora možemo da očekujemo dronove sa kamerama svih vrsta koje ne smemo da diramo, a poželjno je da im otvorimo prozore i vrata naših stanova, kuća, automobila kako bi snimci naše privatnosti bili što bolji i kvalitetniji.

Ugrožavanje ljudskih prava u ovim tzv. "reportažama" pripadnika naturističkog pokreta u zemlji koja pretenduje da postane članica EU je krajnje nedopustivo. Ukoliko bi ovakve fotografije bile snimljene u nekom od naturističkih centara i plaža koji se nalaze na teritoriji EU ili su pod upravom kompanija iz ove ekonomsko-političke zajednice, posledice za te, tzv. "paparace", bile bi veoma loše, a da ne pominjemo šta bi se sve desilo da su delovi ovakvih tekstova objavljeni u listovima koji imaju redakcije na teritoriji EU.

Naturistička organizacija Srbije oseća se direktno prozvana gore navedenim tekstovima i ovom prilikom zadržava pravo da svim zakonskim i medijskim sredstvima spreči ovako direktno i drsko ugrožavanje ljudskih prava naših članova i svih ostalih pripadnika i simpatizera naturističkog pokreta.

 

Informativna služba Naturističke organizacije Srbije

Srodni tekstovi

18.03.2023.

Naturističko obeležavanje osmog marta

Ja sam svoju suprugu osmog marta uveče izveo u…

Pročitaj više

14.11.2022.

Beograd je u novembru bio domaćin 50. Swimming Gala plivačkog takmičenja

U Subotu 5. novembra održano je 50. Naturist Swimming Gala…

Pročitaj više

22.06.2022.

Naturisti iz naturističke organizacije srbije na 50. Susretima Alpe-Adria IV

Mala četa je osvetlala obraz i srećno se vratila…

Pročitaj više

09.06.2022.

Naturisti iz naturističke organizacije srbije na 50. Susretima Alpe-Adria III

DEO TREĆI – Igre mogu da počnu – Svečano…

Pročitaj više

Poslednji tekstovi

Izmena režima korišćenja nudističke plaže na Adi Ciganliji 28.05.2023 povodom takmičenja 29. Beogradski triatlon Novosti

26.05.2023.

Izmena režima korišćenja nudističke plaže na Adi Ciganliji 28.05.2023 povodom takmičenja 29. Beogradski triatlon

Poštovani članovi i svi naturisti, Povodom…

Pročitaj više
Kraj zimske sezone 2022/23 u City Code Spa u Zemunu Novosti

25.05.2023.

Kraj zimske sezone 2022/23 u City Code Spa u Zemunu

Dragi članovi i prijatelji, Naturistički spa termini idu…

Pročitaj više
Obeležavamo 50 godina od osnivanja naturističkog kompleksa Ada Bojana u Crnoj Gori Međunarodni događaji

27.03.2023.

Obeležavamo 50 godina od osnivanja naturističkog kompleksa Ada Bojana u Crnoj Gori

POŠTOVANI PRIJATELJI NATURISTI Povodom proslave…

Pročitaj više
NOS i NK Neva obeležavaju 4. april - Dan studenata Promocije

27.03.2023.

NOS i NK Neva obeležavaju 4. april - Dan studenata

Naturistička organizacija Srbije i Naturistički klub Neva…

Pročitaj više
Top