50 godina Ade Bojane i prve naturističke igre bez granica

Oznake Ada Bojana Crna Gora plaža nudizma more naturizam


Kako spojiti nespojivo, kako napraviti proslavu tuđeg jubileja i to iskoristiti kao priliku da se promoviše nova aktivnost na međunarodnoj naturističkoj sceni? S takvom misijom se mali i mladi NOS (Naturistička organizacija Srbije) uhvatio u koštac ove 2023. godine, po mnogo čemu godine promena.

Prošle godine smo po prvi put napravili prilično iznenađenje među već uhodanim i uigranim veteranima naturizma i pokazali mnogim većim naturističkim organizacijama da na nas mogu ozbiljno da računaju. Desetogodišnjicu članstva NOS-a u Međunarodnoj federaciji naturista (skraćeno INF-FNI) obeležili smo prvo uspešnom organizacijom Skupštine EuNAT-a (Evropske organizacije naturista) početkom godine, a zatim se aktivno uključili u organizovanje i izvođenje takmičenja na tradicionalnim naturističkim susretima poznatim pod nazivom „Alpe Adria“, da bi na kraju, po mišljenju svih učesnika, sve to krunisali vrhunskom organizacijom jubilarne pedesete manifestacije plivačkih takmičenja naturista „Swimming Gala“ u Beogradu.

Sve to je imalo za posledicu da se i u ovoj godini formiraju još veća očekivanja naturističke populacije okupljene oko Međunarodne federacije naturista u pogledu aktivnosti koje predlaže i organizuje Naturistička organizacija Srbije, te tako eto nas u novom, još većem poduhvatu. Za razliku od svega pre toga, aktivnosti se sada ne dešavaju tokom samo jednog vikenda, već čitave nedelje, ne radimo na domaćem terenu, čak ne i u svojoj državi, iako tradicionalno na Adu Bojanu i dalje odlaze najviše državljani Srbije, to je sada druga država - Crna Gora, koja čak i nema naturističku organizaciju, dok kompanija koja upravlja Adom Bojanom, iako postoji već više od 50 godina, ima mnogo problema sa tekstilnom hajkom, koja se vodi već duže vreme.

Sve je to značilo da pomoć neće biti izdašna, iako se osoblje samog resorta na Adi Bojani stvarno potrudilo da nam maksimalno izađe u susret, na čemu im se i ovde od sveg srca zahvaljujemo. Ali ipak, trebalo je osmisliti takvu kombinaciju aktivnosti koje će biti u isto vreme i proslava i takmičenje, dovoljno atraktivna da privuče učesnike, a opet, da u svemu zadovolji novopostavljene kriterijume EuNAT-a vezanih za promociju naturizma jer je od toga zavisila i materijalna podrška ove ogranizacije, bez čega bi ovaj program bilo nemoguće organizovati. Osmisliti raznovrsni sadržaj, igre, izlete, večernje programe, prijave, prijem i ispraćaj učesnika, napraviti vizuele, pripremiti diplome, plakate, flajere, nagrade, sve to dokumentovati i poslati na vreme svim nacionalnim organizacijama naturista sa pozivom za učešće, bio je značajan izazov. Oduševljenje uspešnom realizacijom svega toga podelili smo sa naturistima iz Srbije, Crne Gore, Australije, Italije i Slovenije koji su nam veoma pomogli kako tokom same organizacije, tako i svojim masovnim aktivnim učešćem u kompletnoj manifestaciji. Posebno izdvajamo veliku pomoć Predsednice nacionalnog udruženja Slovenije - Zveze Društev Naturistov Slovenije (ZDNS), Maje, koja je se naročito istakla u organizaciji i prevođenju, Predsednika španske nacionalne organizacije naturista - Federacion Espanola de Naturismo (FEN), Ismaela, kao i Predstavnice za sport EuNAT-a, Suke. Uspeli smo da sprovedemo jedan predivan program, koji je bio prepun dobre i vesele atmosfere među učesnicima, sklopljena su nova prijateljsta, upoznati novi predeli, sve u svemu – pravo uživanje u naturizmu u svom punom sjaju.

Koristeći odličnu atmosferu i predivne vremenske uslovime učesnici su se upoznali sa jednim od bisera naturizma Južnog Jadrana i okolinom, probali lokalne specijalitete (vino i ribu) na fish pikniku, učestvovali u četiri nezaboravna izleta (dva brodom i dva vozilima) do Ulcinja, Skadra, oko Ade Bojane, družili se i zabavljali na tematskim večerima, osvojili praktične nagrade i upoznali sa promocijom zemalja učesnica, kao i sa Međunarodnom federacijom naturista, koja ove godine slavi 70 godina postojanja.

Kroz sve aktivnosti i programe prošlo je blizu 100 učesnika iz jedanaest zemalja i pet naturističkih federacija. Na igrama bez granica učestvovalo je pet ekipa, koje su se takmičile u po pet disciplina šaljivog, sportskog i zabavnog karaktera (bacanje kamena sa ramena, lopti u tunelu, veseloj štafeti, vodenom poligonu i sakupljačima). Igre su obilovale zabavnim detaljima, kao i malim izazovima spretnosti. Uz mnogo prolivene vode, koja je svima prijala na vrućini, mnogo sportskog žara, malo napora i mnogo dobrog raspoloženja sve je lepo završeno bez povreda i primedbi na suđenje i plasman - onako kako bi to i trebalo da bude na naturističkim takmičenjima uz važnu činjenicu da nikome nije ni malo zasmetala činjenica što se sve to dešavalo bez odeće. Na kraju možemo samo da poželimo da proslavimo još toliko godina Ade Bojane zajedno, da naturizam nastavi da bude najlepši i najveći osećaj slobode koji pojedinac može da oseti i doživi i da se već za nekoliko dana sretnemo opet na nekom novom susretu, na nekim novim druženjima.

Iako to zaista nije nikome bitno, ipak da kažemo da su na Igrama bez granica prvo i drugo mesto zauzele ekipe iz Slovenije, treća je ekipa Naturističkog kluba „Kamenjar“ iz Novog Sada iz Srbije, četvrta je kombinovana ekipa „Lole“ iz više gradova (Beograd, Valjevo, Bačka Topola, Šabac) iz Srbije, dok je peto mesto zauzela multinacionalna ekipa iz Španije, Australije i Ekvadora.

Goran

Komentari (0)

Srodni tekstovi

31.03.2024.

Naturistički Maskembal

Kao i mnogo puta do sada, vaša Naturistička organizacija Srbije ponovo iznenađuje novim projektima. U prošli petak 22. Marta simoblično na…

Pročitaj više

23.12.2023.

Međunarodno naturističko plivačko takmičenje po drugi put održano u Beogradu

Međunarodno plivačko takmičenje održano je drugu godinu zaredom u Beogradu početkom novembra. Bili smo oduševljeni što smo još jednom bili…

Pročitaj više

28.11.2023.

NOS na proslavi 70 godina međunarodne federacije naturista INF-FNI u Francuskoj

Članovi Naturističke organizacije Srbije ove godine  prisustvovali su prosli povodom 70 godina postojanja Svetske federacije naturista INF-FNI…

Pročitaj više

04.09.2023.

Puls Srbije o naturizmu: Koncept nudizma i ugroženost na Kurir TV

Kurir TV u emisiji Puls Srbije 29. avgusta 2023. godine imala je prilog o naturizmu. Pored predsednika Naturističke organizacije Srbije Gorana…

Pročitaj više

Poslednji tekstovi

Zatvaramo zimsku sezonu 2023/24 u City Code Spa u Zemunu Novosti

17.05.2024.

Zatvaramo zimsku sezonu 2023/24 u City Code Spa u Zemunu

Dragi verni članovi i prijatelji, Redovni naturistički spa termini, sredom i subotom, nakon…

Pročitaj više
Raspored termina za vreme prvomajskih i uskršnjih praznika Novosti

30.04.2024.

Raspored termina za vreme prvomajskih i uskršnjih praznika

Obaveštavamo sve posetioce naturističkih spa termina sredom i subotom u centru City Code Spa u…

Pročitaj više
Naturistički Maskembal Blog

31.03.2024.

Naturistički Maskembal

Kao i mnogo puta do sada, vaša Naturistička organizacija Srbije ponovo iznenađuje novim…

Pročitaj više
Nove cene spa termina sredom i subotom u City Code Spa od 23. marta Novosti

16.03.2024.

Nove cene spa termina sredom i subotom u City Code Spa od 23. marta

Obaveštavamo sve posetioce naturističkih spa termina sredom i subotom u centru City Code Spa u…

Pročitaj više
Top