Tasos – naturističke plaže

Tasos – naturističke plaže

Priča o Tasosu je priča koja se može primeniti i na ostatak plaža ove prelepe zemlje – naturizam je i dalje nelegalan, ali se čini da sve više velikih plaža ima svoje nudističko "ćoše" i da su se lokalci, inače veoma tradicionalni, nekako svikli na naturiste i pristali na njihovo prisustvo. Čak se pored tradicionalnih Nemaca, Rumuna, Čeha, Srba i ostalih inostranih posetilaca, na plažama mogu sresti i grčke porodice i pojedinci... O brojnim uvalicama i skrivenim mestima pogodnim za naturizam ne treba ni pričati.

Meni najdraži sajt za pregled svih kapaciteta ostrva: http://www.thassos-view.com/

Najpoznatija naturistička plaža ostrva je i dalje Paradise Beach na istoku, gde su nekad nudisti imali svoje mesto na istočnom delu ovog „peskovitog raja“, ali su pre tri ili četiri godine iz lokalnog bara odlučili da baš na tom mestu postave svoje ležaljke (na slici), te su nudisti morali u izbeglištvo i da se presele na stene (na slici). Zvuči loše, ali je prostor intimniji, sa pristojnim ulazom u vodu i vizuelno potpuno odvojen od glavne plaže. Kako bi se do tog dela stiglo, ne treba silaziti dužim glavnim silazom na plažu, već pristupačnijim severnijim ulazom (obeleženim kao silazak za gril – restoran), ali se tako zapravo izlazi baš na stene.

Druga naturistička lokacija je Tripiti plaža, koja se nalazi na krajnjem jugozapadu ostrva, dva kilometra zapadno od Limenarije. Tu je na krajnjem istočnom delu plaže već decenijama rezervisano mesto za nudiste, odmah pored velike "odsečene" stene (na slici), koja istovremeno predstavlja i pristupačni vidikovac. Kada se siđe na glavnu plažu, pored konobe (u kojoj se može pristojno ručati) se skrene levo i uskim putićem stiže na omanji parking u borovima, sa kog se izlazi pravo na nudistički deo plaže. Plaža je peskovita, sa delovima nanosa kamenčića. U vodi ima dosta stena, ali postoji i peskoviti ulaz u vodu (na slici). Lepa atmosfera, mir i tišina, iako je na drugom delu plaže all inclusive hotel i veća gužva, ovaj deo plaže izgleda skoro fizički odvojen i udaljen... Sve preporuke! Na Tripiti plaži nema većeg naselja, niti prodavnica, već je zamišljeno da se putuje sopstvenim prevozom. Odličan smeštaj u vili sa bazenom u Studios Augustos, koji se nalazi s druge strane zaliva, ali je u kompletu preporuka za savršen odmor.

Paradise Beach je od Tripiti plaže udaljena oko 40 kilometara... Međutim, u tih četrdesetak kilometara itekako ima šta da se vidi - prelepe (tekstilne) plaže: Psili Amos, Timonija, Pefkari, Roso Gremos, Metalija... manastir Arhangela Mihaila sa spektakularnim pogledom koji oduzima dah, uređen starogrčki kamenolom i arheološka nalazišta u Alikiju, Iris Gold – fabrika nakita i odličan vidikovac... gradići Limenarija i Potos...

Inače, do ostrva Tasos se može stići na dva načina – preko Makedonije ili preko Bugarske. Put preko Bugarske je kraći za otprilike 150 km. Počev od Niša put je mešovit, smenjuju se dobri magistralni i odlični auto-putevi, gde su kroz Bugarsku odlično obeleženi. Kad se uđe u Bugarsku, prati se pravac Sofije i prilično komplikovanom petljom se pre samog grada skrene put juga, odakle se prati putokaz za Kulatu (ponavlja se na svakih par minuta). Na ulazu u Grčku spremite dva i po evra za putarinu, da ne bi prelepa i vatrena Grkinja uz sočne psovke i munje iz očiju vikala na vas: „Exact change!“ i ko zna šta još na grčkom. Odatle se prate putokazi prema gradu Seresu. Oko grada postoji obilaznica – ring road, a odatle se prate oznake za Kavalu. Put je stariji, magistralni, savršenog asfalta, ali je manji problem sto se prolazi kroz prilično puste predele i naizgled nenaseljena sela, pa se na momente može učiniti da se negde loše skrenulo. Ima ga oko 150 kilometara ali je u suštini jako prijatan. Međutim, kad se stigne do Kavale, izlazi se na auto-put i nakon 46 kilometara stiže do luke Keramoti. Trajekt košta oko 25 evra u jednom pravcu, za auto je oko 20. Neko je nekad rekao da ako se plati za auto, onda se ne plaća i za putnike, ali bi informaciju trebalo proveriti.

U povratku u Srbiju išli smo drugim putem. Sišli smo sa auto-puta sa druge strane zaliva, na oznakama gradova Elefteropuli i Nea Peramos. Nea Peramos je poznato letovalište preko puta Kavale, a Elefteropuli mesto kroz koje se prolazi na putu do Seresa. Na kraju mesta je oznaka da se za Seres ide levo i tim putem se brže stiže, nego što je to putem direktno do Kavale (preko Drame). Savet je da se ide obilaznicom oko Seresa, čime se izbegava prilično dug prolazak kroz grad. Oznaka za granicu je Fort Rupel. Kroz Bugarsku se naša granica nekako slabo pominje, ali kad jednom vidite putokaz za Kalotinu, to je potvrda da nigde niste loše skrenuli.

Kad se u Limenasu udje na ostrvo, savet je da se uvek krećete zapadnom stranom, jer je taj put mnogo pitomiji i ima manje krivina. Znači, od trajekta se skreće desno i uključuje na kružni put oko ostrva i oko 45 kilometara nakon toga se stiže na plažu Tripiti. Pre toga se nailazi na mesta Skala Maries, onda Skala Marion... Desetak kilometara nakon toga se prvo nailazi na ulaz u Blue Dream hotel, a onda i u preporučeni Studios Augustos. Smeštaj ima veliki pristupačan parking iz dva dela. Ulazak na plažu je oko 300 m iza toga i vidno je obeležen.

Vožnja po ostrvu je veoma prijatna. Asfalt gladak i udoban, prizori prelepi, svaki silaz na plažu je lepo obgeležen, ali je problem što se po ostrvu slobodno šeta gomila koza, te je jako bitno biti pažljiv u nepreglednim krivinama, posebno ako je nepregledno sa strane stena, gde one obično mogu da se nalaze.

Studios Augustos su za leto 2017. zakupile dve agencije iz Srbije – Atlantic Travel iz Jagodine (sa predstavništvima u Beogradu), Hellena Travel iz Niša, a sobu vam u nekim slučajevima može obezbediti i NikAna sa Tasosa. NikAna je devojka iz Srbije koja je živi tamo i koja je od promocije ostrva napravila lep biznis i može da pronađe stvarno odličan smeštaj, ali mislim da su ove dve agencije sa svojim vansezonskim cenama van konkurencije. Za perod sezone nemam dovoljno informacija da bi se napravilo neko poređenje. Mister Augusto, vlasnik objekta, je za ovu sezonu odlučio da tri najlepša apartmana izdaje u sopstvenom aranžmanu. Nažalost, njegov imejl neću imati do septembra. Svake godine se prave zasebni aranžmani i treba se dobro raspitati kod koga se te godine mogu zakupiti termini. Atlantik je u tom smeštaju standardno već godinama. Ove godine je već početkom februara imao rasprodatu kuću za početak juna. Požurite!

http://www.atlantic.travel/Letovanje/Grcka/Apar...enaria/Vila-Augustos

http://www.letovanje2017.com/Turisticka-agencija/Hellena+travel/Limenaria-apartmani/autobusom

https://nikana.gr/

NikAna radi na upit i uvek će vam odgovoriti na zahtev. Put preko Makedonije je jednostavniji jer se ispred Soluna skreće levo ka Kavali, a sa auto-puta se isključuje na izlazu za Keramoti. Preko Makedonije uglavnom se putuje auto-putem, dok se na putu preko Bugarske mešaju magistralni putevi i auto-put. Za prolazak kroz Makedoniju za auto je neophodno je imati zeleni karton.

Ni za Bugarsku, ni za Grčku nije potrebno imati međunarodnu vozačku dozvolu (informacija dobijena u AMSS maja 2017. godine).

Cena goriva u Bugarskoj je 1 evro, dok je u Grčkoj znatno i skuplje i kažu, bolje. Na kopnu je oko 1,5 evra, dok u sezoni na ostrvu može da dostigne cenu i do 1,75 evra.

Naravno, putovati se može i autobusom i u vansezonskim terminima je prilično povoljno. Najbliža prodavnica je u Limenariji i udaljena je oko 2,5 kilometra, a može se ići plažom velikim delom, a autobuska stanica do Limenarije i dalje za kružni put oko ostrva se nalazi ispred samog objekta.

Srodni tekstovi

19.07.2021.

Gostovanje predsednika NOS-a u jutarnjem programu "Probudi se" televizije NOVA S

Predsednik Naturističke organizacije Srbije Goran Filipović gostovao je 18. jula…

Pročitaj više

24.06.2021.

Naturistički Vrdnik

Sve je počelo pre dvanaest godina - nas nekoliko zaljubljenika u naturizam smo rešili…

Pročitaj više

18.06.2021.

Gostovanje predsednika NOS-a u jutarnjem programu TV K1

Predsednik Naturističke organizacije Srbije Goran Filipović gostovao je 13. juna…

Pročitaj više

20.10.2020.

Naturizam, njegov karakter i svet oko njega

U ovom predapokaliptičnom dobu, kako bi neki opisali vreme u kome živimo, sasvim…

Pročitaj više

Poslednji tekstovi

Naturistički doček Nove godine 2022 Nacionanlni događaji

25.11.2021.

Naturistički doček Nove godine 2022

Predstavljamo doček Nove godine 31.12.2021. ultimativno naturističko iskustvo. Samo…

Pročitaj više
Skup EuNat 2022 sledeće godine održava se u Beogradu Međunarodni događaji

25.11.2021.

Skup EuNat 2022 sledeće godine održava se u Beogradu

Glavni grad Srbije, Beograd, u februaru 2022. godine biće domaćin delegatima i gostima…

Pročitaj više
NOS na 37. svetskom INF-FNI kongresu 2021. održanom u Sloveniji Novosti

15.10.2021.

NOS na 37. svetskom INF-FNI kongresu 2021. održanom u Sloveniji

U komšiluku, a kao kod kuće, u Termama Banovci (Veržej, Slovenija) po ne toliko…

Pročitaj više
Naturistički velnes termini subotom od 16. oktobra počinjaće od 19 časova Novosti

12.10.2021.

Naturistički velnes termini subotom od 16. oktobra počinjaće od 19 časova

Dragi članovi, prijatelji i svi zainteresovani, Naturistički velnes termini subotom…

Pročitaj više
Top